8 причини да свириш на музикален инструмент

Публикувано на 13.10.2015 в категория Вдъхновение, Музика, Ревюта от Симона

Преди няколко дни извадих от праха моя прекрасен музикален синтезатор CASIO и реших, че ще започна да свиря отново на пиано. Днес ще споделя с вас какви са ползите от научаването на какъвто и да е музикален инструмент.

Да започваме!

1. Намалява стреса

За разлика от преяждането със сладко, пушенето на цигари и гледането на телевизия, свиренето на музикален инструмент не ни въвлича в друг свят, а ни кара да бъдем в по-добър синхрон с тялото си и да бъдем “заземени”. Музиката стимулира да забравим за проблемите, като ни концентрира само и единствено в настоящето, което се състои от възпроизвеждането на красива мелодия и… ти :)

2. Развива интелекта

Свиренето на музикален инструмент е не само прекрасен начин да се отпуснеш и забавляваш, но и да развиеш интелекта си. Доказано е, че децата, които са започнали в ранна възраст да учат даден музикален инструмент, развиват начин на мислене и обвързаните с него способности, които техните връстници не успяват да достигнат със стандартно обучение.

3. Учи на търпение

Всеки, който свири на музикален инструмент, е запознат с моментите, в които ти идва да захвърлиш всичко и да се откажеш. Колкото и да ти се отдава даден инструмент, ако не си готов да му отдадеш необходимото внимание, няма как да да се справиш. Търпението е много полезно качество, а свиренето на музикален инструмент е една прекрасна предпоставка да се научим на такова.

4. Изисква дисциплина

Макар и да е приятно занимание, свиренето на музикален инструмент изисква сериозна дисциплина. За да можеш да се научиш, следва да си отдаден и да тренираш редовно. Понякога резултатите идват бавно, но пък за сметка на това си заслужават.

5. Поражда креативност

Сивото ежедневие често влияе негативно върху творческите заложби у хората. Един от най-добрите начини да се наслаждаваме на креативни идеи е да се научим да свирим на музикален инструмент. Благодарение на него стимулираме своите когнитивни способности да мислим нестандартно и с това създаваме предпоставки за креативност.

instruments-1

6. Подобрява паметта

Свиренето на музикален инструмент и паметта вървят ръка за ръка. Запомнянето на нотите развива способността ни да запаметяваме информация и да я възпроизвеждаме под формата на мелодия. Звучи хубаво, нали?

7. Развива социалния живот

Музикантите споделят нещо много важно помежду си и това е най-безусловната любов – тази към музиката. Когато свириш на даден инструмент е изключително лесно да потърсиш съвет или да откриеш съмишленици, защото именно тази любов към музиката е причината да се чувстваме част от нещо много по-голямо от нас самите.

8. Забавно е!

Оставих тази причина за финал, но истината е, че дори тя е абсолютно достатъчна, за да се захванеш да свириш на музикален инструмент още сега. Усмивката на лицето е абсолютно гарантирана :)

Тагове: , , , , , , ,