5 начина да развиеш въображението си

Публикувано на 18.11.2016 в категория Вдъхновение, Маркетинг от Симона

Креативността и развинтеното въображение вървят ръка за ръка. Децата знаят колко лесно е да мечтаеш, да се потопиш в света на приказките и да сътвориш нещо красиво, без да го премисляш и анализираш. Ние, възрастните, като че ли понякога забравяме магията на автентичността, саботирайки собствената си спонтанност.

В тази статия ще разгледаме начините, по които можеш да разгърнеш пълния си потенциал като творец. Да започваме!

1. Опитай нищоправене

За да можеш да развиеш въображението си, дай малко почивка на мозъка си. Когато спреш за момент страничния шум (от колеги, съседи, домашни любимци, семейство и т.н.) и останеш насаме със себе си, осъзнаваш, че тишината може да се превърне в най-добрия ти приятел.

Настани се удобно някъде (по възможност близо до прозорец), отпусни се и спри да мислиш за времето. Задачите и отговорностите няма да избягат, но креативността ти ще започне да се появява, когато спреш да я търсиш. Наблюдавай случващото се, без да критикуваш, премисляш, оценяваш. В даден момент ще забравиш причината да правиш всичко това и точно тогава ще дойде Идеята с главно И.

2. Изхвърли боклука

Тук съчетаваме две от любимите ми техники за изчистване на негативни мисли и активиране на спонтанността във всеки от нас. Можеш да прочетеш повече за медитацията тук. След като приключиш с нея, пробвай следното упражнение:

Да предположим, че досега си медитирал/а и тъкмо отваряш очи. Хвани лист и химикал, след което започни да пишеш всичко, което ти идва наум. Може да са думи, изречения, дори рисунки. Излей всичко. Много често след като изхвърлиш излишния товар, всъщност освобождаваш пространство за креативни идеи.

3. Нарисувай нещо

Не си и помисляй да се оправдаваш с това, че не можеш да рисуваш! Не е нужно да си Микеланджело, за да надраскаш нещо. Хвани лист хартия и започни да рисуваш. Няма значение какво – слънце, дърво, човек, сърце, надпис…

Гарантирам ти, че след по-малко от 5 минути ще се почувстваш точно като малко дете. Усещането да създаваш нещо, без да търсиш краен резултат, е прекрасно. Не рисувай за другите, рисувай за себе си. Не рисувай, за да се покажеш, рисувай, за да изразиш душевното си състояние. Забавлявай се и освободи ума си.

imagination-1

4. Позволи си да мечтаеш

Важно е да си здраво стъпил на земята и да си правиш проверка на реалността. Понякога, обаче, е добре да помечтаеш малко. Остави въображението ти да те води към най-съкровените ти мечти. Отпусни се, визуализирай си ги, пожелай ги. И след това започни да работиш, за да ги постигнеш.

5. Поговори с приятел

Едни от най-добрите ми идеи са се пораждали след разговор с приятел. Обади се на скъп за теб човек, излезте заедно и просто се забавлявай. В хода на разговора е много възможно да ти хрумне някоя страхотна идея. Понякога отговорите на всички въпроси са пред очите ни, но имаме нужда от малко напомняне, за да ги открием.

Надявам се тази статия да ти е била полезна :) Давай смело, сподели в коментарите какво ти помага да развиеш въображението си!

Тагове: , , , , , , ,