5 съвета как да презентирате успешно

Публикувано на 14.09.2013 в категория Маркетинг от Симона

В основата на всяка добра презентация присъства способността на говорителя да продаде нещо по начин, по който аудиторията ще поиска да го купи. Без значение дали става въпрос за продукти, услуги или маркиране на идеи, успешната „продажба“ зависи до голяма степен от начина, по който ще я презентирате.

Затова и представям на Вашето внимание някои от най-важните изводи, до които съм достигнала при изготвянето на презентации:

1. Разкажете история

Едва ли съм първата, която пише за този подход, а и се съмнявам да съм последната. Разказвайки история с емоционален апел, ще спечелите не само вниманието, но и доверието на аудиторията. Kaк на практика можете да постигнете това?

Много презентатори черпят вдъхновение от световноизвестни лидери като Стив Джобс, Сет Годин, лекторите в TED и други. За да разкажете увлекателно своята история, заложете на интересно, уникално и специфично за Вас и Вашата дейност съдържание, което да ангажира вниманието на слушателите и да създаде желание да присъстват (не само тялом) до самия край на презентацията. Най-добрите лектори усъвършенстват непрекъснато своите презентационни умения, затова Ви съветвам да гледате/слушате/присъствате на различни семинари и да черпите опит от колегите си.

2. Премахнете дългите, скучни текстове по слайдовете

Продължавам да изпитвам недоволство и възмущение, когато един иначе добър презентатор проваля себе си, залагайки на т.нар. wall of text. Кому е нужно изписването на 10 изречения, изреждането с 20 булет поинта на незначителни подробности и най-фрапиращото – малък, нечетлив шрифт, който очевидно е бил използван с цел събиране на всичката безкрайно ценна информация в един слайд?

Прекалено дългите текстове в презентациите водят до три последствия: изгубвате вниманието на аудиторията, която се чуди дали да чете или да Ви слуша; дори и присъстващите да искат да прочетат написаното, е физически невъзможно; няма как да оставите запомнящо се послание, защото от толкова много информация ще се изгуби есенцията на презентацията.

3. Заложете на визуални стимули

Безспорно колкото дългите текстове отблъскват аудиторията, толкова снимките, рисунките, инфографиките и схемите привличат вниманието. Заложете на качествени материали, които ще се виждат добре и от последния ред, защото в противен случай може да отегчите част от присъстващите.

Друга интересна подробност е свързана с използването на таблици в презентациите – моето лично мнение е, че таблиците изтощават окото почти толкова, колкото и дългите текстове.  Ако все пак е наложително да имате таблица с метрики, заложете на голям, четлив шрифт и по-малко цветове (все пак не искате да ослепите присъстващите, нали?).

4. Обърнете внимание на дизайна

Споменавайки значението на снимковия материал за създаването на интересна и достъпна за аудиторията презентация, няма как да пропусна наболялата тема с дизайна. Съществуват много начини да разнообразите представянето си пред публика чрез инструменти като Prezi и PowToon. Ако все пак сте привърженици на добрия стар Microsoft PowerPoint, можете да се поразровите за безплатни нови темплейти – те ще придадат свеж облик на презентацията Ви.

Ще си позволя да бъда директна и откровена с Вас – откажете се от разтягането на снимки, които сте позиционирали в средата на презентацията и сте решили да използвате като бекграунд. Освен че е много по-трудно да съчетаете текста със сложната текстура зад него, рискувате да превърнете презентацията си в безвкусна, грозна и трудна за възприемане. Същото се отнася и до съчетаването на жълт фон със зелени букви, червен фон със сини букви, черен фон със сиви букви и т.н. Помислете добре преди да предложите на аудиторията такова изпитание за сетивата, защото рискувате да се превърнете в олицетворение на цветовете от дъгата, вместо да “продадете” успешно това, което желаете. Да не говорим, че е възможно и да приспите присъстващите…

5. Бъдете уверени, усмихнати, успешни

Като за финал ще споделя защо си харесах точно тези три думи; ще ги нарека трите „У“-та. Увереността в продукта/услугата, която предлагате, е жизненоважна за спокойствието, което ще излъчвате пред аудиторията. Усмивката е ключът към скъсяването на дистанцията между Вас и присъстващите (разбира се следва да съобразите поведението си спрямо съответната аудитория и тематиката). Нужно ли е да споменавам колко е важно да излъчвате усещането за успех? Ако сами не повярвате в него, няма как да убедите слушателите си в нито едно от посланията, които поднасяте с презентацията си.

Това са най-важните съставки за една добра презентация според мен, но ми е любопитно и интересно какви са Вашите „малки тайни“ за успешно представяне пред аудитория? Споделете в коментарите :)

Тагове: , , , , ,