6 причини да гледате House of Cards

Публикувано на 02.03.2016 в категория Ревюта, Филми от Симона

Отдавна се каня да споделя с вас обичта си към сериала House of Cards, който за огромно щастие на всички фенове стартира новия си сезон след броени дни.

За всички, които още не са го гледали, ето 6 от безброй причините да го започнете:

1. Звезден актьорски състав

Всеки близък човек от обкръжението ми е наясно колко много обичам Кевин Спейси, затова имайте предвид крайно субективното ми отношение. Въпреки това съм абсолютно сигурна, че дори и да не сте му най-големите фенове до този момент, ще оцените брилянтното му въплъщение в ролята на Франк Ъндърууд.

Тук искам специално да обърна внимание на неговата нежна половинка – Клеър, която е представена като силна, смела и достойна съпруга на главния герой. Робин Райт по нищо не отстъпва на Спейси като качества, съумявайки да представи своята героиня като истинска дама, по изключително изтънчен и елегантен начин.

Най-голямата сила на тези двама актьори, обаче, е в партньорството им. Феновете на House of Cards са силни привърженици на връзката между двамата, тъй като символизира нещо много повече от любов. Какво ли е то?

2. Сценарий от боговете

Да, не преувеличавам. Когато със съпруга ми изгледахме първи сезон, много ясно си спомням как ни отне само един уикенд да се потопим в страхотните 13 епизода. Шоуто е толкова разтърсващо, непредсказуемо, брутално и заплетено, че буквално не можеш да предскажеш кой герой в каква посока ще поеме и дали няма да бъде премахнат в следващия епизод.

Ако трябва да съм честна, последният сезон беше малко по-слаб от първите два, но стискам палци четвъртият да ни изненада повече от приятно. Няма да спойлвам какво ни очаква там, но смятам, че подобен обрат не е имало от самото начало насам, така че… Нямам търпение! :)

3. Наслада за окото

Така, ще стартирам с интрото на сериала. Кадрите са изчистени, минималистични, изпълнени с много красиви гледки, а най-хубавото е, че не са статични. Слагам това интро в личния си топ 3, заедно с въвеждащите надписи на Dexter и True Detective.

Изключително много ме впечатлява прецизността, с която е сниман всеки епизод. Обърнато е внимание на всевъзможни детайли, които ако следим внимателно, ще ни помогнат много за опознаването на всеки герой.

За да добиете по-добра визуална представа, ето трейлър на първи сезон:

4. Черен хумор на килограм

На мен лично са ми най-любими монолозите на Франк Ъндърууд, в които се обръща към камерата и говори директно на зрителите. Толкова много брутални истини, обрати и цитати, които с удоволствие бихте споделили в социалните мрежи.

Обожавам мрачната нотка, с която са изпълнени повечето сцени, както и финия, едва доловим на моменти, хумор, който привнася пиперливост в комуникацията между героите. House of Cards е истинска наслада за всеки ценител на играта на думи и острите, забиващи се като стрели, нападки срещу противника.

5. Играе се мръсно

Политиката винаги е била безкраен обект на коментари, лъжи, интриги и всевъзможни задкулисни игри. Колкото по-навътре попадаш, толкова по-мръсни стават ръцете ти и толкова повече се отказваш от изначалната си човечност. Тук искам само да вметна, че това е любимият сериал на президента Обама. (Thanks, Obama!)

Ако искате да разберете какви точно манипулации използват политиците, за да държат народа в подчинение, не губете и минута повече и гледайте сериала. Аз лично съм живо заинтригувана от начина, по който работи човешкият мозък, и психологическите атаки, на които сме подложени от различни страни.

6. Доброто vs Злото

Стигнахме до причината, която ме кара да намирам House of Cards за гениален сериал. Тук хората са представени във всичките им краски. В една серия разполагаме с предпоставки да обичаме главния злодей, в следващата мразим уж доброто момиче. Харесва ми колко умело авторите на сериала си играят с нашите емоции, поставяйки под въпрос собствените ни морални устои. И прескачат смело всичките ни граници.

Големият извод за мен е, че добри и лоши хора не съществуват. Всички сме съвкупност от различни характеристики, всички имаме ин и ян, всички сме бели и черни. И най-вече: всичко е субективно, включително възприятието ни за нашите черти и тези на хората около нас.

Е, ще гледате ли House of Cards? Или вече сте фенове? Споделете мнението си в коментарите!

А, да, Франк ви поздравява.

house-of-cards

Тагове: , , , , , , ,