Гордостта – качество или недостатък?

Публикувано на 05.07.2013 в категория Вдъхновение от Симона

Ако трябва да се спра на една мисъл, описваща философията ми за живота, то това ще бъде със сигурност “Болката е временна, гордостта е вечна”.

Гордостта е най-силното ми качество и недостатък. Тя е оръжието, когато искам да докажа правотата си, и палачът, който насича най-скъпите ми взаимоотношения с един замах. Тя е спасителното знаме, когато достойнството ми е накърнено, и болката, която нанасям върху близките си. Тя е единствена и неповторима, защото ми е най-ценна от всичко друго на този свят и няма човек, животно, растение, сила, метод, постъпка, обстоятелство, които да могат да я поставят на второ място.

Опиянена съм от гордостта си – тя е била моя спътница през всичките тези години и ми е помагала да се справям в най-тъмните моменти от живота си. Гордостта никога не ми е искала обяснения, не е задавала въпроси, не се е опитвала да ме поучава, наказва и обижда. Тя е вътрешната ми сила, моето кредо, най-личното и съкровено чувство, което притежавам.

yvonne-strahovski

Всеки, който се опита да ми я отнеме, се сблъсква с нея в най-чистия ѝ блясък. Не знам дали е въпрос на его, инат, криворазбрани възгледи за правота или някакво друго чудо на чудесата, но в едно съм сигурна – гордостта е моята личност. Без нея аз съм нищо.

Дали съм загубила приятели, любов, възможности за друг живот? Разбира се. Не съжалявам и за миг, защото по този начин отстоявам себе си, запазвайки своите личностни убеждения. Гордостта не е въпрос на замъглена преценка, безбожно високо самочувствие или заблудена самоличност, тя е въпрос на принципи. А когато нещата опират до защита на най-съкровените чувства, мисли и разбирания, всички думи се превръщат в излишни.

Гордостта е в състояние да те смрази с хладното си безразличие, да те омотае в мрежите си и да те накара да се почувстваш безпомощен. Тя дава сигурност, но отнема усмивки. Запазва достойнството, но крие океан от нападки. Помага ти да избереш себе си пред всички останали, но много често те оставя сам.

Има ли смисъл да бъдеш горд с риска да доведеш целия си свят до крах? Всеки има различен отговор на този въпрос, но за мен гордостта е равносилна на необходимостта да дишам. И в края на деня предпочитам да отпия от горчивата си гордост, вместо да бъда залята с опияняващи, фалшиви, измислени, присвоени чужди желания и възгледи.

Тагове: , , ,