Кратък наръчник за постигане на цели

Публикувано на 16.01.2015 в категория Маркетинг от Симона

Няма непостижими цели, но определено съществуват такива, които изискват много търпение и постоянство. Каква е тайната да постигнем всичко, което желаем, без да изгубим фокуса и целеустремеността си?

Вижте моите 8 тактики, които прилагам в ежедневието:

1. Установете какво точно искате

Определянето на точна цел е изключително важно, защото в противен случай рискувате да изгубите фокус. Когато искате да постигнете нещо, запитайте се 3 въпроса: “Защо?”, “Заради себе си ли го правя или заради другите?”, “Какво трябва да направя, за да постигна целта си?” Първият въпрос ще определи в какво се състои Вашата мотивация, вторият ще идентифицира до каква степен е важна тази цел за самите Вас, а третият ще очертае начините, по които можете да я постигнете.

2. Определете си краен срок

Имате цел? Чудесно. Сега следва да я поставите във времева рамка, за да можете да я конкретизирате. Всяка цел придобива значимост в момента, в който решите да я последвате. Поставете си реалистичен срок за изпълнението ѝ, след което преминете към стъпка 3.

3. Разделете целта си на няколко подцели

Винаги съм била фен на “to-do” списъците, защото успяват да освободят съзнанието от ненужна информация и претоварване. Постигането на целите е пряко обвързано с микромениджмънта на задачите, затова е добре да разделите голямата цел на няколко подцели. По този начин ще предотвратите пропускането на някои важни подробности и ще успеете да видите конкретните стъпки по пътя към постигането ѝ.

4. Вярвайте в успеха си

Много цели остават неизпълними, защото изгубваме вяра в собствените си способности. Обстоятелствата понякога затрудняват постигането на желанията ни, но е важно да не забравяме, че:

Фокусирайте се върху целта си, а не върху препятствията по пътя на постигането ѝ. Но как да изберете правилния фокус? Много просто:

5. Мислете за крайния резултат

Визуализирайте щастието, което ще изпитате, когато постигнете целта си. Представете си как всичките усилия, които сте положили, ще Ви се отплатят в крайна сметка. Разликата между хората, които постигат целите си, и останалите, се състои в постоянството на първите.

goals-1

6. Наградете усилията си

Не забравяйте, че всяка цел може да бъде постигната с изчистено и отпочинало съзнание. Когато отбележите малък успех по пътя, възнаградете усилията си с приятно прекарано свободно време. Прочетете книга, излезте на разходка с любим човек, гледайте интересен филм с приятели или просто изключете всички технологии и се наспете. Когато ренегерирате силите си, ще бъдете още по-продуктивни в преследването на целта си.

7. Споделете целта си с някого

Доказано е, че когато заявим нещо на глас, мозъкът ни автоматично го приема за по-достоверно и е по-лесно да поемем отговорност за изказването си. Споделете плановете си с доверен човек – роднина, партньор, приятел, колега, психолог… Изкажете свободно намеренията си, говорете открито за целта си и може да получите полезна обратна връзка.

8. Следете прогреса си

Постигането на всяка цел е пряко обвързано с наблюдение, анализ и оценка на Вашето поведение по време на процеса. Прегледайте пътя, който сте изминали; помислете от какво сте доволни и какво можете да подобрите; преценете дали се движите по план. Не забравяйте – целта е една, но методите за постигането ѝ са много.

Надявам се тези 8 кратки съвета да са Ви били полезни :) Ще се радвам да споделите какви са Вашите начини за ефективно постигане на цели.

Тагове: , , , , , ,