Как да бъдеш фокусиран в 5 стъпки

Публикувано на 19.09.2016 в категория Вдъхновение, Маркетинг от Симона

Ако разполагаш с подвижен, непрестанно работещ мозък, знаеш колко трудно е да се фокусираш понякога. Най-ефективният начин да победиш отлагането е да се откажеш от мултитаскинга и да отмяташ задачите една по една. В тази статия ще разгледаме 5 от най-добрите практики да бъдем продуктивни в работата си и удовлетворени от получените резултати.

1. Медитирай

Сигурно на повечето читатели вече им е омръзнало да пропагандирам медитацията като форма за успокояване и фокусиране на ума, но имам лоша новина – ще продължавам да го правя :) До момента не съм открила по-ефективен метод за изчистване от ненужни мисли и освобождаване на натрупани емоции. Отделяй всеки ден само по 5-10 минути да затвориш очи и да дишаш дълбоко, усещайки всяка част от тялото си. Ще си благодариш после.

2. Планирай

Много важен момент при фокусирането върху една задача е първоначалното ѝ записване някъде. За да не забравиш нещо важно, отдели 1-2 минутки и си направи кратък to-do list. Когато една задача е планирана за определен момент от деня, можеш винаги да се върнеш към списъка и да си припомниш да ѝ отделиш време. Ако се притесняваш, че няма да успееш да свършиш всичко, приоритизирай и започни от най-важната задача за деня.

3. Премахни изкушенията

Ако откриваш, че социалните мрежи са слабото ти място, спри да ги посещаваш, докато работиш. Имаш проблем с колегите, които искат да бъбрите по цял ден? Помоли ги учтиво да изчакат да се освободиш и им обърни внимание в някоя от почивките. Дразни те околният шум? Сложи си слушалки и си пусни музика, която те фокусира. Човек винаги може да си намери оправдания в околната среда, но истината е, че всичко зависи само и единствено от теб.

focus-1

4. Прави си почивки

Ще бъда честна: пробвала съм какви ли не приложения и техники, за да не забравя да ставам от компютъра. Истината е, че при мен нищо от това не работи. Това, което ми помага, всъщност е много по-просто: преценявам колко време ще ми отнеме дадена задача и предварително решавам кога ще си взема почивка. По този начин сключвам договор със самата себе си и уважавам решението си, без да го чувствам като външна принудителна намеса.

5. Награди се

Всяка постигната цел и добре свършена работа заслужава поощрение. Много често правим комплименти на другите и се радваме за успехите им, а забравяме да благодарим на себе си за фокуса и устремеността, която показваме всеки ден. Бъди благодарен за усилията, които влагаш, така ще увеличиш самоуважението си и ще имаш стимул да продължаваш да следваш целите си.

А на теб какво ти помага да се фокусираш? Сподели в коментарите :)

Тагове: , , , , , , , , , ,