6 начина да се заредиш с енергия

Публикувано на 11.11.2016 в категория Вдъхновение от Симона

Всеки ден започва с обещанието: “Днес ще направя…” и безкраен to-do list, изпълнен със задачи в работно, лично и социално отношение. Но колко от тях успяваме да свършим? Едва ли всички. Причината за това е, че разполагаме с ограничено количество енергия.

Оттук възникват 2 опции: отказваме се от голяма част от задачите, приоритизираме само няколко от тях, или измисляме начин да се заредим с повече енергия. В тази статия ще наблегнем на втората възможност.

Ето част от “добрите навици”, които спазвам от известно време насам и се чувствам по-жизнена от всякога:

1. Достатъчно количество сън

Най-изтърканият съвет в историята на съветите, нали? Истината е, обаче, че без здрав сън нищо друго няма да проработи. Тук ще обърна не само внимание на нужното количество сън, но и по какъв начин можеш да заспиваш по-лесно.

Преди години страдах от безсъние и причините за това бяха много: късна вечеря или сладък десерт преди лягане, кафе след 18 часа, алкохол, хиперактивност, нередовен час на лягане, прекалено много седене на компютъра/смартфона непосредствено преди сън. Всички тези дейности ме изцеждаха и с течение на времето усетих колко малко от задачите си за деня мога да свърша.

Откакто се преместих в София преди 2 години и половина, направих няколко драстични промени: започнах да спя най-малко по 7 часа и 30 минути на вечер (през работната седмица), оставяйки си опция на един cheat day, в който съм била до късно навън и ми се събират сумарно 6 часа сън. Но нито минута по-малко. За да промениш вреден навик, е много важно да поемеш отговорност за личното си здраве. Колкото и да слушаш отстрани кое е полезно или не, единствено ти си в състояние да осъзнаеш нуждата от промяна.

Един от най-добрите начини да се успокоиш преди сън е като медитираш или си напишеш 3 неща, които са те накарали да се усмихнеш през деня. По този начин се освобождаваш от негативните мисли и се настройваш за почивка. Избягвай да стоиш на компютъра или да гледаш телевизия 1 час преди да си легнеш. Ако не ти се спи и разполагаш със свободно време, поговори с партньора си, направи си чай, вземи си вана или прочети някоя интересна книга.

2. Здравословно хранене

Не съм веган, нито вегетарианец, нямам намерение да дефинирам кое хранене е здравословно и кое – не. Истината е, че всеки най-добре усеща сам за себе си. Пример: преди години много обичах да ям пържени картофки, но сега не изпитвам желание. В момента, в който обективно усетих как ми се отразяват, спряха да ми харесват.

От близо година насам ям свежи салати всеки ден и всички храни, от които се отказах, вече ми се струват непривлекателни. Истината е, че свикнеш ли на чиста, свежа, “жива” храна, трудно се връщаш назад. Проведох си личен експеримент преди 1 месец и взех от пържените картофки на съпруга ми. Сториха ми се най-изкуственото нещо, което някога съм пробвала. И разбрах, че просто вече по никакъв начин не са ми привлекателни.

Здравословното хранене е една от причините за наличието или липсата на енергия. Колкото повече преработени храни ядеш, толкова по-изморен и изтощен ще се чувстваш. Плодовете и зеленчуците са в основата на “снабдяването” с витамини и минерали. Но по-важно от всичко останало е да НЕ ядеш здравословно насила. Ако го правиш просто защото “така трябва”, рано или късно ще се върнеш към старите си навици. Малките стъпки ще дадат по-добър резултат. Например: експериментирай да замениш белия хляб с пълнозърнест за седмица и виж как ще се чувстваш и т.н. Пробвай, виж какво ти харесва, добави или го изключи от менюто си. Просто се усещай.

3. Движение всеки ден

Движението може да се извърши под много форми – тичане в парка, упражнения във фитнеса, танци, футбол, зумба, вървене пеша по няколко километра на ден. В случая не е важно каква активност избираш, а до каква степен можеш да я изпълняваш, без значение от обстоятелствата. Най-лесно е да се каже “времето днес не е хубаво” или “от утре ще започна да тренирам”, но истината е, че всички знаем колко подвеждащи са тези оправдания и илюзорни обещания.

Един от най-добрите начини да не отлагаш дадена активност е да я обвържеш с изпълнение на друга задача или социална обстановка. Например: следващият път, когато имаш среща на не много далечно от теб място, не взимай колата, а се разходи пеша. Или се запиши на танци/зумба/фитнес, за да бъдеш сред други хора и да усещаш допълнителна мотивация да продължаваш да ходиш.

Активността е много заразителна – свикнеш ли да се движиш всеки ден, ще ти бъде трудно да се спреш на едно място. Но балансът също е важен. Претоварването или усещането за изпълнение на задължение могат да променят нагласата ти към дадено действие и да го превърнат в досадно. За да запазиш ефекта на ентусиазма и страстта, позволи си НЕ винаги и на всяка цена да бъдеш в настроение за движение.

4. Методи за релаксация

Често в блога си пиша за медитация и йога. От няколко години се опитвах да се ентусиазирам, но през януари 2016 година взех решението да медитирам всеки ден. Не съжалявам и за секунда. Медитацията, горещата вана с хубава музика и приглушена светлина, дишането и отпускането на мускулите в легнало положение, разтягането на тялото с йога, са само част от методите за почивка и зареждане с енергия.

energy

Замисли се: кога за последен път отдели време за себе си? В забързаното ежедневие често забравяме да се “презаредим”, а най-лесният начин да го направим е като се погрижим за себе си. За да дадеш любов на близките си, започни от най-важния за теб човек – този, който всеки ден виждаш в огледалото :)

5. Социални контакти

Зареждането с енергия е пряко свързано със значимите връзки, които имаме с други хора. Без значение дали комуникацията се извършва на живо или по телефона, социалните контакти са жизненоважни за оцеляването ни като човешки същества. Всеки иска да се чувства приет и да принадлежи, а това не може да се постигне със самодостатъчност.

Приятелите, семейството и новите запознанства са прекрасен начин да разшириш кръгозора си, да чуеш различни гледни точки, да споделиш мнението си или просто да се посмееш от сърце. Балансът между качествено време със самия себе си и социализация с интересни хора е сигурен начин да се заредиш с енергия и вдъхновение.

6. Нещо, което обичаш

Работила съм едва в 4 компании и причината е една: занимавам се само с това, което обичам, там, където усетя, че “принадлежа”. Още в първите години на университета разбрах, че МИО е много обща специалност и имам нужда да специализирам в нещо, което кара сърцето ми да подскача. Ето така се зароди обичта към маркетинга и рекламата.

Хубаво е да работиш нещо, което обичаш, но не винаги и при всички обстоятелства е възможно да се случи веднага. Ето моята алтернатива: занимавай се всеки ден с 1 нещо, което обичаш. Не за другите, а заради себе си. Без значение какво “трябва”, “ще стане”, “е доходоносно”. Ако си поет по душа, пиши. Ако не си рисувал/а от години, започни да рисуваш отново. Ако ти се пее, намери си група или напиши песен.

Хобитата ни са прекрасните безкрайни малки батерии, които ни зареждат. Не се страхувай да опитваш различни неща, ако не си открил все още своето. Няма как да знаеш, че ти харесва да ходиш на риболов, ако не си пробвал. Можеш ли да станеш професионален гримьор, ако само гледаш клипчета, а не пробваш върху себе си или други хора? Практиката, търпението и постоянството са ключът към прогреса във всяка сфера от живота. Колкото по-добър ставаш в нещо, толкова повече започва да ти доставя удоволствие.

Ако тази статия ти се е сторила прекалено дълга, ето най-важното послание, което си заслужава да запомниш:

Животът е игра. Отивай да се забавляваш.

Тагове: , , , , , , , , , ,