Тайната сила на любопитството

Публикувано на 13.03.2015 в категория Вдъхновение от Симона

Замисляли ли сте се…

Какво отличава децата от възрастните?

Желанието да опознаят света с отворени обятия и чисто сърце. Малчуганите задават най-често въпроса “Защо?” и се вълнуват трепетно от отговора. За тях е важно да опознаят света в неговата цялост и многообразие. Любопитството ги кара да преоткриват всевъзможни чудеса и да се радват на най-малките и незначителни за възрастните неща.

Как да се радваме открито на живота?

Тук отговорът се крие във въпроса – животът е прекрасен дар, който сам по себе си е повод да бъдем щастливи. Това, което възрастните понякога забравяме, е способността да се почувстваме достатъчни. Винаги искаме повече, можем повече, очакваме повече… Истината е, че сами по себе си ние сме завършени личности и нашето съществуване е напълно достатъчен измерител за щастие.

Защо губим онзи блясък в очите тогава?

Сломени от житейските неволи, понякога сякаш се откъсваме от детето в себе си и забравяме да проявим любопитство към света. Ежедневните грижи ни превръщат в сериозни, замислени, забързани. Толкова е просто и в същия момент не по-малко сложно да отворим сърцата и душите си за заобикалящата ни красота.

И все пак можем да опитаме следния експеримент:

Бъди дете за 10 дни

Какво означава това предизвикателство? Опитай се да приемаш всичко с отворени обятия и любопитство. Ако ти се случи нещо лошо, не прави следното заключение: “Ужас! Какво ще правя сега?”, а се фокусирай върху крайния резултат: “Добре, това е нещо ново, да видим какво ще се случи”.

А сега нека си представим, че си изправен пред нова работа, връзка или просто искаш да се запишеш на танци от много време насам. Вместо да изпитваш страх и притеснение, се запитай: “Как би реагирало едно дете на ново предизвикателство?” И след това просто го направи.

Бъди отворен, жизнен, смел. Опознай света около себе си и позволи на другите да разберат какъв си всъщност. Свали маските, отпусни се, пей, танцувай, смей се, задавай въпроси – бъди едно любопитно дете.

След като минат тези 10 дни съм сигурна, че сам/а ще поискаш да опиташ още. Защото няма нищо по-хубаво от това да посрещаш предизвикателствата със смело сърце и любопитни очи. Като дете.

Тагове: , , , , , , , ,