4 полезни упражнения за креативност

Публикувано на 24.02.2015 в категория Вдъхновение, Маркетинг от Симона

Всички ли се раждаме креативни? Не, но със сигурност можем да се превърнем в такива. Един от положителните аспекти на креативността е, че “позволява” да бъде тренирана, развивана и съответно прилагана за решаването на различни проблеми.

Как можем да бъдем по-креативни?

Реших да събера на едно място 4 от методите, с които тренирам ежедневно креативното си мислене. Светът на един копирайтър е толкова цветен и богат, колкото на брой са идеите му. Когато се сблъскаме с празната страница и ни е нужно вдъхновение, най-лесното решение е да потренираме мозъка си, след което да се върнем към поставената задача освежени и с нови сили.

1. Mind Mapping (или защо обичам мисловните карти…)

Мисловните карти (т. нар. mind maps) водят началото си от древни времена и служат за изобразяване процеса на общото системно мислене с помощта на схема. Или иначе казано: диаграма на една централна идея, която се разклонява на различни мисловни посоки.

Ето как на практика би изглеждала една мисловна карта с фокус върху пътуването:

За изпълнението на това упражнение са Ви необходими само лист (документ на компютъра) и химикал. Запишете в центъра ключовата дума, с която свързвате съответния проблем. След това започнете да отбелязвате всички асоциации спрямо първоначалната идея, като целта е да получите възможно най-много разклонения и подкатегории. Записвайте дори най-шантавите си асоциации, защото:

Ако предпочитате да използвате компютър пред това да надраскате картите си на ръка, съществуват много програми, които да улеснят процеса – MindView, XMind, MindMeister и др.

2. Предметите и техните функции

Всеки ден сме заобиколени от хиляди предмети. За това упражнение ще са необходими само 3, които ще опишете по един нов, екстравагантен и различен начин. Например: вземете обикновена порцеланова чаша и помислете в какви различни роли можете да си я представите. Това не е просто чаша, тя може да бъде уред за залавяне на насекоми, екстравагантна шапка за малко дете, ваза за свежи кокичета и др. Изпробвайте упражнението за още 2 произволни предмета, след което си оставете малко време за почивка преди да преминете към следващото.

3. Противоположностите продават

Искате да погледнете една идея по нов начин? Изпробвайте да я обърнете надолу с главата. Харесайте си ключова дума, с която свързвате своя продукт/услуга и мислете в противоположната посока от общоприетото. Позволете на фантазията Ви да се развихри, прибавете щипка чувство за хумор и разбъркайте.

4. Шестте мисловни шапки

Вероятно сте чували за шестте “мислещи” шапки на Де Боно, които са неимоверни Ваши помощници в креативно отношение. Методът е следният: благодарение на шест различни по цвят шапки, които въображаемо поставяте на главата си, можете да промените модела си на мислене.

Бялата шапка символизира неутралния подход към проблема, защото представя фактите и наличната информация. Червената шапка Ви насочва към емоционалния аспект на ситуацията,  тъй като залагате на своята интуиция и емпатия. Ако искате да се почувствате оптимистично настроени и изпълнени с мотивация, поставете си жълтата шапка.

След като сте разгледали позитивните аспекти, сложете си черната шапка – тя символизира негативното мислене, всички неудобства, препятствия и лоши последствия. Откритото творческо мислене и иновативността са присъщи на зелената шапка, с която можете да се развихрите на всички посоки. Накрая поставете синята шапка и си представете, че притежавате пълен контрол над ситуацията и я гледате в дълбочина – благодарение на нея ще изплува силата за промяна и конкретните стъпки за постигането на целта.

Надявам се тези 4 упражнения да са Ви били полезни и ще се радвам, ако искате да споделите някои свои техники за креативно мислене :)

Тагове: , , , , , , ,