5 бързи съвета за копирайтъри

Публикувано на 07.10.2014 в категория Маркетинг от Симона

Никога не съм възприемала писането на копи като работа, а по-скоро като призвание. Днес ще споделя няколко интересни и любопитни подробности от скромния си практически опит и стотиците прочетени книги.

Нека да започваме!

1. Проучването – необходимата подготовка

Да предположим, че вече са Ви “поверили” даден продукт или услуга. Преди да запретнете ръкави и да започнете да пишете, се замислете от каква информация се нуждаете. Започнете с важните въпроси: “Какви са конкурентните предимства на този продукт?”, “Каква е таргет аудиторията?”, “Каква емоция и впечатление искам да остави у потребителите?”, “Посланието достатъчно ясно ли е?” и др. Извлечете възможно най-много информация за продукта и тогава преминете към трик номер 2.

2. Идеите – мисли, запиши, поправи

Вече съм споделяла с Вас един от начините да стимулирам раждането на креативни идеи, но истината е, че всеки копирайтър разполага с различни техники. Бъдете подготвени да Ви връхлитат всевъзможни, чудати и дори абсурдни идеи. Брейнстормингът е наложителен, защото най-добрите идеи се появяват тогава, когато най-малко очакваме. След като запишете най-сполучливите от тях, не се страхувайте да редактирате. Или както е казал Хемингуей: “Пиши пиян, редактирай трезвен”.

3. Клиентът – продай нататък

Стигаме до най-важния момент, а именно – как да продадете идеята си? Ключовото правило при представянето на всякаква форма на криейтив е да бъдем уверени спрямо създаденото от нас съдържание. Всеки копирайтър, който се чувства неспособен да убеди клиент в правотата си, е също толкова неспособен да продаде продукта на потребителите. Представете идеите си, демонстрирайки познания за продукта и желание да създадете заедно запомняща се бранд идентичност.

love-copywriting

4. Критиката – не приемай нищо лично

Много е важно да разберете, че не всичките Ви креативни “рожби” ще бъдат приети и одобрени. Напълно възможно е да се наложи да започнете отново от нулата и това може да предизвика негативни емоции у Вас. Копирайтингът е изкуството да продаваш с думи. Поради тяхното многообразие, понякога се налага да коригирате вече написаното, но няма нищо трагично в това. Трагично би било, ако се мислите за перфектни.

5. Времето – когато сроковете се надбягват

Преди да започна да се занимавам с копирайтинг, все си мислех, че времето никога няма да достига, а задачите ще се трупат една върху друга. Истината е, че ако се научите да оптимизирате работния процес спрямо начина си на живот, съвсем спокойно ще можете да спазвате сроковете. Дисциплината не е толкова свързана с лишаването от моменти за отдих, а по-скоро зависи от продуктивните “прозорци” – времето, в което сте напълно фокусирани, погълнати и вдъхновени да творите.

БОНУС съвет: Не спирайте да четете книги!

И нека обобщим: проучвайте преди да пишете; провокирайте креативността си с разнообразни и интересни занимания; продайте идеите си с усмивка; не приемайте критиката лично и оптимизирайте времето си.

Ще завърша статията с една от най-добрите презентации от любимия ми сериал Mad Men. Надявам се да Ви послужи като вдъхновение :)

Тагове: , , , , ,