5 мита за копирайтинга

Публикувано на 09.04.2015 в категория Маркетинг от Симона

Много митове и легенди са се изписвали за това чудато животно на име „копирайтинг“, затова реших да синтезирам онези, които са ми направили най-силно впечатление във времето.

1. Всеки може да пише копи

Не можете да си представите колко пъти съм чувала това изречение, когато обясня с какво точно се занимавам. Истината е, че копирайтингът (като всяка друга професия) има своите специфики и със сигурност не всеки може да се захване с писането на копи и да го направи качествено.

За да бъдеш добър копирайтър не е достатъчно само да си креативен, необходимо е постоянно четене на книги, научаване на нови техники, богат речников запас и грамотно писане.

2. Не е грях да се краде съдържание

Когато клиентите поискат да направим „сайт като на конкурент Х“ обикновено им задавам въпроса: „Защо?“ и често самите те осъзнават, че няма достатъчно добри аргументи да се „краде“ съдържание, когато можем (и трябва) да направим много по-хубаво, наше собствено.

Работата на копирайтъра е да познава конкуренцията, но да направи така, че да се открои от нея. Истинско изкуство е облечеш в красива словесна опаковка продукта/услугата на СВОЯ клиент и да поднесеш този подарък на потребителите.

3. Копирайтингът и писането на съдържание са едно и също

CopywritingAndContentMarketing

Много често допускана грешка (дори при писането на обяви) е уеднаквяването на два съвсем различни по смисъла си термина.

Копирайтингът представлява най-общо писането на креативно съдържание с цел продажба на определен продукт/услуга/брандинг.

Писането на съдържание най-често се отнася до създаването на статии, инфографики и други интересни начини, по които поднасяме информация на крайния потребител, без да продаваме директно нищо.

4. Иска се квалификация, за да бъдеш копирайтър

Гениалният Огилви развенчава този мит само със…. съществуването си. 5-те дипломи за висше образование определено няма да създадат креативен гений. Много по-ефективно е четенето на полезни книги и писателските курсове, но няма да лъжа – ако не носите поне капка талант, желание и отдаденост, по-добре не се захващайте.

5. Добрите реклами се създават бързо

Обикновено онзи неописуем „wow” момент връхлита внезапно като ястреб, но това в никакъв случай не означава, че реализирането на реклама се случва бързо. Необходими са брейнсторминг, коментиране с дизайнера, криейтив директора и арт директора… След което се започва голямото подаване на топката: клиент – агенция, което понякога отнема повече време, отколкото ни се иска да признаем.

След толкова много митове все пак искам да споделя и една истина:

Когато вършиш работата си с любов, всичко останало изведнъж добива смисъл. И се чувстваш просто щастлив.

Тагове: , , , , , ,