Какво може да ти даде един концерт?

Публикувано на 22.01.2016 в категория Вдъхновение, Музика, Ревюта от Симона

Когато спомена думата “музика”, очите ми се изпълват с блясък. За нея съм писала неведнъж и вероятно ще продължавам да пиша още много пъти, но днес ще се спра по-специално на въздействието на концертите.

И така, ето ги моите 5 причини да обичам да слушам музика на живо.

1. Усещането за автентичност

Представете си любимия си изпълнител/група да стои пред вас и да пее на живо любимата ви песен… Звучи като душевен оргазъм, нали? Неописуемо е усещането да се слеете заедно в музиката, да усетиш всяка емоция в гласа му, всеки неточен тон поради вълнението му, всяка нотка страст, болка и дълбочина на характера. Много певци правят по-добри версии на траковете си на живо, като в случая се сещам за Nirvana MTV Unplugged, който е един от многото автентични концерти, оставащи в историята на музиката.

2. Сценичните ефекти

В днешно време се залага все повече на светлинните и танцовите ефекти. Според мен те са прекрасно допълнение към музиката, но на първо място поставям изпълнението. Концертите са много повече от колаборация от хубави песни – днес те са истинско шоу, изпълнено с изненади, бурни емоции и непредсказуеми обрати. Говорейки за последните, ето я и причина номер 3…

3. Импровизациите

Един от най-прекрасните моменти на всеки концерт е свързан с импровизациите от страна на изпълнителя. Без значение дали говорим за променена версия на песен, акапелно изпълнение на непредвидена такава или някаква закачка с фенове от публиката – всичко това превръща концертите в незабравимо преживяване, което по нищо не може да се сравни със слушането на албум вкъщи.

4. Дълбоките емоции

Спомних си за Beyonce, която се разплака на сцената, докато изпълняваше “Flaws and All” (песен, посветена на Jay Z).

Красотата на концертите се крие в непрекъснатото сменяне не тоалети, роли, но най-вече – постоянното движение на емоционалния заряд. Всяка песен съдържа различно послание и може да докосне изпълнителя по определен начин в даден момент, като не само личните преживявания, но и публиката носи огромна заслуга за това.

5. Обединението

Какво се случва, когато събереш стотици хиляди души, които обичат даден изпълнител на едно място? Обединяват се. Подкрепят се. Обичат се и се разбират, макар и да се виждат вероятно за първи и последен път на това събитие.

Един от любимите ми спомени в тази връзка е от концерта на The Prodigy преди няколко години. Там се запознах с няколко човека, с част от които още поддържаме връзка, и прекарахме остатъка от вечерта и сутринта на плажа. Сближихме се покрай музиката, обичта ни към групата и вълнението, което изпитвахме от взривяващото събитие.

Ето това прави музиката. Тя обединява. Музиката не мрази, не разделя, не критикува, не злепоставя. Тя ни обича. Ние я обичаме. И, макар за една вечер, намираме една прекрасна причина да обичаме и останалия свят около себе си.

Тагове: , , , , , , ,