10 житейски урока, на които ме научи Californication

Публикувано на 28.11.2014 в категория Ревюта, Филми от Симона

Един от любимите ми сериали Californication завърши своята екранна изява преди половин година, но се нуждаех от известно време, за да отлежи в съзнанието ми и да напиша статия по темата.

Причините за това са много, но най-основната е, че Californication е изпълнен с толкова много брутален реализъм, че приемането му на малки хапки е най-сигурният начин да не се пропуснат някои важни послания.

Ето ги и житейските уроци, на които ме научи:

1. Бъди себе си

Колкото и клиширано да звучи, малко сериали лансират поведение като това на главния герой Ханк Мууди. Вулгарен, разсеян, циничен, нелоялен, мързелив, мразен или обичан – той остава верен на себе си. И колкото и болезнено да постъпва с близките си и да допуска грешки, най-силното му качество е фактът, че си ги признава и не се крие зад фалшиви маски и оправдания.

2. Животът е труден

Макар и обсипан с богатства, купища красиви жени, партита и наркотици, главният герой в никакъв случай не живее на планета с еднорози. Сериалът показва по фантастичен начин колко е лесно и в същото време трудно да живееш в свят, изпълнен с толкова пороци и изкушения. Славата, парите и успехите си имат цена, а Californication умело ни демонстрира колко голяма е тя.

3. Цели се високо

Дали ще помечтаеш новата ти книга да те направи популярен или да спечелиш любимия човек обратно, важното е да не спираш да работиш в желаната посока. Колкото по-високи цели си поставяме, толкова по-силна мотивация имаме да ги постигнем.

4. Обичай и подкрепяй децата си

Без значение колко грешки си допуснал и какво негативно влияние си оказал върху децата си, в края на деня е важно да не забравяш за тях. Интересувай се от мечтите и плановете им, грижи се за тях, подкрепяй ги и ги обичай такива, каквито са. Един ден най-голямата благодарност, която ще получиш от тях, е… тяхната прошка. И ще си струва.

5. Бъди фокусиран в една област

Безкрайните специалисти по всичко всъщност не разбират от нищо. Ханк Мууди, агентът му Чарли Рънкъл, голямата му любов Керън – все примери за хора, които са открили своята професионална страст и са я последвали. Ако всеки един от тях не се беше фокусирал върху една област, вероятно красивите къщи с басейни щяха да си останат един красив мираж.

6. Всеки греши, но не всеки прощава

Грешки човешки, а какво следва после? Съдейки по поведението на героите в Californication, повечето грешки са простими, но не се забравят лесно. Важно е да не идеализираме никого и да сме наясно, че понякога можем да пренебрегнем принципите си, ако човекът си заслужава, и да си затворим очите за допуснатите грешки (освен ако не се случват прекалено често…).

7. Остроумието е секси

След приливната вълна от сексуалност, вече (най-после) се цени и умственият багаж. Нищо не е по-сексапилно от закачлив флирт, изпълнен не с клиширани фрази, а с увереност, прецизни и остроумни думи. Добавете чаровна усмивка и разбъркайте.

8. Истинското приятелство съществува

По-добре един истински приятел, отколкото десетина измислени. В много случаи любовта идва и си отива, работата се сменя, но истинските приятели остават до теб и те подкрепят. Приятелство, подобно на това между Ханк и Чарли, за щастие се среща не само на малките екрани и пожелавам на всеки да му се случи.

9. Никога не се отказвай

Животът е изпълнен с много препятствия, падения, загуби и несправедливост. Най-силното послание на Californication според мен е никога да не се отказваме – без значение дали става въпрос за любов, щастие, успехи или оцеляване. Допълнително вдъхновение по темата можем да почерпим и от едно любимо стихотворение на Дамян Дамянов.

10. В края на деня заспиваш с мислите за един човек

Любовта е трудна, непостоянна, болезнена, но всички сме изпитвали онова специфично чувство преди да си легнем. Когато не можем да изключим мислите си, реещи се към нея/него, общите спомени или желаните планове за бъдещето, въображаемите разговори, преанализираните ситуации, учестеното дишане и тупане на сърцето… Неслучайно Ханк и Керън са любимата ми екранна двойка, защото са искрени, неподправени, представени с черното и бялото, което носят в душите си. Истинската любов се отличава от всички останали по едно-единствено нещо: НИКОГА не се отказваш от нея.

Е, това са посланията, които са резонирали най-силно в мен. Ти какво успя да извлечеш от Californication? :)

Тагове: , , , , , , ,