Цената на един миг невнимание

Публикувано на 18.04.2013 в категория Вдъхновение от Симона

Замисляли ли сте се колко много може да ви струва един миг невнимание? Колко неща биха били различни, ако можехте да се върнете назад и да ги промените? Колко инциденти, проблеми и лоши думи щяха да бъдат спестени?

Вдъхновението ми да пиша по темата бе предизвикано от един миг невнимание, в който ми откраднаха телефона. Няма значение кога, как, кой, къде, защо го направи. Важното е, че този миг невнимание ми донесе главоболия за дни напред. Основният проблем в случая е не загубата на материална вещ, а значението на някои фатални секунди в нашия живот.

Всички сме толкова забързани, погълнати от хилядите ангажименти, проблеми, желания, мечти, че понякога забравяме да живеем в настоящето. Тогава „на помощ“ идват онези няколко секунди, след които животът ти никога няма да бъде същият – моментното разсейване, докато караш кола, което ще доведе до катастрофа; забравянето на включена печка, когато бързаш да излезеш, което би могло да завърши с пожар; подхлъзването и падането върху лед, когато си прекалено зает да говориш по телефона или да пишеш смс-и, което може да доведе до счупване на крайници… И после си задаваш въпроса: „Защо ми беше да бързам толкова?“, но вече нищо няма значение, защото когато сме живи, времето се движи само в една посока –  и тя е напред.

Не се знае кога времето ще спре да се движи за теб и дали ти сам няма да си виновен за края на своя жизнен път. Не съжалявам, ако тази статия ви е натъжила или объркала, защото предпочитам да е оставила един малък повод за размисъл, отколкото да е поредната върволица от думи на тема оптимизъм, розови очила и еднорози.

Ние, хората, имаме един основен проблем – не живеем в настоящето, защото бързаме да скочим през глава в бъдещето или сме прекалено заети да оцветяваме с „Ами ако бях…“ миналото си. Не забравяйте – един миг невнимание може да коства живота ви, а тогава вече няма да има закъде да бързате, нали?…

Тагове: , , , , , ,