1 април – Ден на истината

Публикувано на 02.04.2013 в категория Вдъхновение от Симона

Във връзка с вчерашния празник на лъжата/шегата/хумора реших да проведа един малък експеримент сред моите приятели и колеги – през целия ден си наумих да казвам само истината. Както гласи българската поговорка: „Добре, че е шегата, та да си кажем истината“.

Замислих се колко пъти ми се е случвало да кажа истината на човек, който трудно може да я понесе и в момента, в който осъзная, че няма връщане назад, започвам да се смея и да обръщам всичко на майтап. Както Д-р Хаус обича да казва многократно в едноименния сериал: „Всички лъжат“. Проблемът не е в постоянното произнасяне на лъжи, а в истинността на голяма част от тях.

Много хора заблуждават сами себе си, вярвайки в лъжите, които си казват, за да се почувстват по-добре. Други лъжат, за да защитят близките си, оправдавайки се с „бели лъжи“. Факт е, че колкото и да лъжем, истината винаги се намира там някъде измежду пирамидата от лъжи, която сме построили, за да се почувстваме по-добре и да се измъкнем от определена нежелана конфликтна ситуация.

everybody_lies

Защо този 1-ви април беше различен?

Тази година реших поне един ден да бъда напълно честна и откровена  със себе си и близките си. Интересното е, че всички около мен очакваха да ги лъжа и реагираха на почти всяка моя истина с изречението „Това беше лъжа! Не се хванах!“. Истината беше, че всяка една от шегите ми всъщност си беше обективното ми мнение, което те скептично възприемаха като лъжа. И тогава ме осени мисълта, че всички хора наистина виждат/чуват това, което искат. Реално погледнато всеки друг ден те щяха да възприемат думите ми за чиста монета, но 1-ви април беше замъглил съзнанието им и ме поставяха на Детектора на лъжата на всяко второ изречение.

В общи линии основните изводи, до които стигнах при този скромен експеримент, са свързани с желанието на хората да общуват честно и открито. Разбира се, нека не забравяме двойните стандарти, които са се превърнали в част от ежедневието на много хора. Днес всеки може да си позволи да послъгва отвреме-навреме, но засегне ли се въпросът да бъде излъган – се получава конфликтна ситуация и проблем.

Дали лъжата е добре замаскирана истина или 1-ви април е просто дата като всички останали? Вероятно второто, но аз лично се почувствах прекрасно да бъда искрена на 100% с всички, знаейки, че няма да има обидени, нацупени, неразбрани и объркани лица около мен.  Понякога ми се иска ограниченията, маските на хората, лъжливите усмивки и думи да изчезнат, за да можем да си казваме спокойно и винаги истината в очите. Какъв е смисълът от лъжи, когато накрая най-излъган остава човекът, който ги е казал?

Тагове: , , , , ,